Hur fungerar kryptovalutor

Hur fungerar kryptovalutor

Vad är kryptovalutor?

Kryptovalutor kallas även för virtuella valutor. Kryptovalutor är digitala pengar som är formade för att ge säkra och anonyma transaktioner mellan konton över internet. Systemen runt kryptovalutor använder sig av något som kallas kryptografi som i sin tur omvandlar informationen till koder som inte går att knäcka i första taget. Genom koden man får kan man hålla koll på transaktionerna och köpen som man gör med kryptovalutor. Det finns flera olika valutor att använda när man handlar över internet.

Kryptografi som man använder för att omvandla informationen till koder är ingenting nytt utan detta användes redan under andra världskriget för att kommunicera på ett mer säkert sätt. När man idag använder kommunikationssättet kryptografi så är det mer utvecklat än det som användes under andra världskriget. Idag har ett mer utvecklat system med dagens datorer och genom de nya matematiska teorierna som man använder sig av idag blir systemet väldigt säkert. Förr kunde man inte skydda pengar och information på internet på samma sätt som idag.

Grundaren av Bitcoin

Satoshi Nakamoto är den grundare som ligger bakom Bitcoin och var den första kryptovalutan som använde sig av ett modernt matematiskt system. Bitcoin kom redan 2009. Idag är Bitcoin den populäraste digitala valutan men det finns många andra som är utvecklade och stora på marknaden. Satoshi Nakamoto var den första som utvecklade ett Peer to Peer system för de elektroniska pengarna. Med ett Peer to Peer system menar man ett system där man kan skicka valuta mellan vänner och användare istället för mellan användare till banktjänster och sedan till nästa användare.
Satoshi hade som inte som plan att krossa storbanker utan det handlade för honom att få till ett enklare sätt att få fram en digital lösning för pengarna. Detta var det som lades som grund för det vi idag kallar för en kryptovaluta.

Hur skattereglerna ter sig

Här kommer lite mer klartext över såhär fungerar skatten på kryptovalutor vid när man ska göra sin deklaration. Kryptovalutor måste beskattas precis som ens alla ”andra tillgångar”. Detta gör man på Skatteverket blanketten K4. Enligt Skatteverket klassas inte kryptovalutan som en valuta och varje avyttring måste deklareras separat. Det innebär att varje transaktion som man gör vid handel, byte eller om ens kryptovaluta används vid inköp av produkter måste anges. Om man går med vinst över året så måste det betalas skatt. Det är 30% skatt.

Eftersom skatteverkets definition och regler kring denna skatt är diffus så har det uppstått stora svårigheter hur man på ett smidigt sätt ska deklarera innehavet och alla sina transaktioner. Det är lite underligt eftersom det finns många olika vägar för att kunna investera i kryptovaluta. Vissa är mycket enklare än andra när det gäller skatt och deklarationer.
Om man ska lyssna på hur experterna talar om kryptovalutor så påpekas det väldigt ofta om de rör sig om valutor som har en hög volatilitet och att dessa är svåra att förutspå. Många gånger pratar man om att de som är aktiva inom politiken bör ta dessa valutor på allvar och att det kan röra sig om en ny världsekonomi. Kryptovalutor är som ett digitalt guld.