Moms på varor & tjänster

Dagens höga momssatser på varor och tjänster i Stockholm

Momssatserna är för högt satta och det gäller på varor likväl som på tjänster i Stockholm. Visste du till exempel att momsen på vanligt kranvatten i Stockholm är 25% om du väljer att sälja det, trots att annat vatten på flaska endast har en momssats på 6%? Visst hade det varit mer rimligt att kranvatten var momsbefriat. Som ett annat exempel kan vi ta massage: Visste du att momsen på massage är 25%, trots att sjukvårdstjänster är skattebefriade? Så om du har en skada och går till sjukgymnasten för det så betalar du ingen moms men om du istället väljer att få massage så måste du betala moms. Hur tänker Sverige där?

Massage borde räknas som en sjukvårdstjänst!

Massage används för att hålla kroppen mjuk och smidig och en duktig massör kan ta bort spänningar och smärta i till exempel nacke och rygg. Det finns olika typer av massage men vanligast är nog den klassiskt svenska samt idrottsmassagen. En annan typ av massage är taktilmassage och den används flitigt på gamla eller sjuka människor som har mycket ont. Vid taktilmassage berörs kroppen väldigt lätt men trots detta kommer blodflödet igång och därmed är den perfekt att använda inom sjukvården. Hur kommer det sig då att varken den eller annan massage är momsbefriad? Att betala 25% moms för något så viktigt går bortom all rimlighet.

Definition av momsfri sjukvårdstjänst

Skatteverket anger på sin hemsida vad som gör att en sjukvårdstjänst klassas som momsfri eller momspliktig. Enligt dem så är sjukvårdstjänster momsfria om de kan utreda, hjälpa eller förebygga skador och sjukdomar. Inom dessa kriterieramar skulle massage sannerligen platsa men kanske är problemet trots allt att det även krävs att den som utför vården är legitimerad?

Momsfria sjukvårdstjänster

De finns en hel rad sjukvårdstjänster som är totalt momsfria och några av dessa yrkesroller listas nedan. Det är absurt att massage inte finns med på denna lista.

  • Dietister
  • Läkare & sjuksköterskor
  • Naprapater
  • Apotekare
  • Sjukgymnaster
  • Fysioterapeuter
  • Tandläkare & tandhygienister

Moms på varor

Även momsen på produkter som används vid allt ifrån sjukvård, omsorg och till och med IT och teknik är hutlös. Det är inte rimligt att betala en fjärdedel mer för ett webbhotell (som exempelvis de som går att hitta här: https://hittawebbhotellet.se/) eller en server som man hyr någonstans, bara för att någon tjänsteman har bestämt att momsen ska vara 25%. Hur tänker sig Sverige att de som verkligen behöver dessa produkter, vilket inte sällan är pensionärer med en mycket tajt budget, ska kunna ha råd med det?

Andra varor med orimliga momssatser är:

  • Mat
  • Vissa läkemedel
  • Psykofarmaka

I Europa, och då inte minst i Sverige, är maten väldigt dyr. En trött, sliten eller skadad kropp behöver bra näring för att läka och prestera sitt bästa och därmed är det inte klokt att 12% moms läggs på all mat. Om något som konsumeras skulle vara totalt momsbefriat så borde det vara mat tillsammans med sjukvård! Vad gäller läkemedel så har vissa en momssats så hög som 25% och det är även sant för psykofarmaka. Varför ska sjuka människor eller personer med psykiska problem belastas på detta vis? Det hela klingar illa – momssatserna måste bli lägre.