Lite fakta om den svenska statsskulden | Högre Inkomst Nu
Jan 9

Lite fakta om den svenska statsskulden

Inlagt i: ekonomi, skulderStatens betalningar i december resulterade i ett lägre underskott än beräknat och för helåret 2012 blev underskottet 24,9 miljarder kronor. Sverige lånar cirka 15 procent av statsskulden i utländsk valuta. Utslaget per invånare i Sverige är statsskulden 122 000 kronor.

För dig som vill fördjupa dig i ämnet följer här lite intressanta fakta om statsskulden:

  • Den svenska statsskulden är 1 153 miljarder kronor (2012-12-28).
  • Statsskulden motsvarar cirka 32 procent av bruttonationalprodukten (2012-12-28). Den har minskat från nästan 80 procent 1995.
  • Vi har lånat cirka 15 procent av statsskulden i utländsk valuta.
  • Räntebetalningarna för statsskulden var 27 miljarder kronor 2012.
  • Underskottet i statsbudgeten blev 25 miljarder kronor 2012.
  • Utslaget per invånare i Sverige är statsskulden cirka 122 000 kronor.
  • Vi har lånat drygt 5 procent av statsskulden från privatpersoner, främst med premieobligationer.

Vad är statsskuld?
Statsskulden är de samlade underskotten och överskotten i statens budget över tiden. Riksgälden lånar pengar åt staten när det är underskott i statens budget och amorterar på statsskulden när det är överskott. Vi förnyar också lån som förfaller.

Vilka lånar ut pengar till staten?
Vi lånar genom att sälja skuldsedlar, främst obligationer. Många tror att vi tar lån i bank eller från andra stater, men så är det alltså inte. Långivarna är de som köper obligationerna. Det kan till exempel vara pensionsfonder, försäkringsbolag, banker, centralbanker och privatpersoner, både svenska och utländska.

Hur sköts statsskulden?
Regeringen bestämmer övergripande riktlinjer för hur statsskulden ska förvaltas. Målet är att förvalta statsskulden till så låga räntekostnader som möjligt och samtidigt ta hänsyn till riskerna i skulden.
Från och med 2008 utvärderar Riksdagen vartannat år regeringens riktlinjer och hur Riksgälden har skött statsskuldsförvaltningen.

Källa: Riksgälden

Spela Bingo, Triss, Keno och mycket mer på SvenskaSpel.se!
Kommentarer: 0 » Etiketter: , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>