10 bra tips om du vill importera från Kina | Högre Inkomst Nu
Jun 5

10 bra tips om du vill importera från Kina

Inlagt i: import, tjäna pengar10 tips om du vill importera från KinaKanske går du som jag och funderar på olika sätt att tjäna pengar? Jag har en längre tid varit inne på att importera vissa varor från Kina och har även varit i kontakt med några lokala, kinesiska leverantörer.

Spännande – javisst. Men det finns mängder av fallgropar.

 

Här får du 10 värdefulla tips på hur man importerar från Kina

  • När du ska leta upp en leverantör i Kina är det viktigt att ta reda på om de är tillverkare eller enbart en mellanhandsaktör. Du får jämföra för och nackdelar mot varandra i detta val. Tillverkaren kanske kan hjälpa dig snabbare med din produktutveckling medans mellanhanden kan erbjuda dig ett bredare kontaktnät vad gäller frågor om logistik, tullar, regler etc.
  • Om du framgångsrikt vill importera varor från Kina är det nödvändigt att du skapar goda relationer med nyckelpersonerna hos leverantören. Affärskultur är mycket viktigt i Kina. Den kinesiska termen “guanxi” måste du lära dig, det betyder ungefär “en relation” och den behöver vårdas. För kineser är det också extra viktigt att man aldrig får förlora ansiktet, respektera alltid deras seder och bruk.
  • Det är oerhört viktigt att du har koll på de totala kostnaderna innan du bestämmer dig för att beställa från en kinesisk leverantör. Det finns många kostnader man annars lätt kan glömma. Det som normalt inkluderas i priset är tillverkningskostnader, internationella transportkostnader, importkostnader, lokala transportkostnader, inspektionskostnader och agentkostnader. Man får vara beredd på att det kan finnas fler dolda kostnader. För att få hjälp med detta kan det vara bra att anlita experthjälp, men det smartaste av allt är att allra först börja med en testbeställning för att se hur hela processen fungerar.
  • Var uppmärksam på tullavgifter när du importerar från Kina. Eftersom Sverige är med i EU betalar företagen i samtliga EU-länder samma tullavgifter, MEN, tullavgifter är produktbaserade och det är därför viktigt att ta reda på vilken produktkategori din importerade vara tillhör. Om din kinesiska leverantör tidigare har levererat varor till Sverige eller EU, bör de redan känna till detta. Annars kan du själv ta reda på detta via EU Market Access Database. Där väljer du först Kina som land och sedan lämlig “HS Code” vilket är beteckningen för produktkategorierna. Det är viktigt att du väljer rätt beteckning, annars kan det leda till leveransförseningar.
  • När du importerar från Kina är det vanligt att man använder sig av “Letter of credit”. För att genomföra importen på ett korrekt vis, kontakta din bank för ytterligare detaljer.
  • Om du behöver anlita en kinesisk exportagent kan dessa vara både mellanhänder och exportkonsulter. Tänk på vad som är lämpligast för dig i din situation.
  • Det är viktigt att du noga följer kinesisk lagstiftning vad gäller kinesisk affärsverksamhet. Dessa lagar uppmärksammas mest vid järnvägs och hamntransporter. Om du inte följer korrekt lagstiftning kan det leda till att myndigheterna fördröjer dina importerade varor och att extra kostnader kan tillkomma.
  • Ett bra sätt att skapa goda kinesiska affärskontakter är att besöka mässor i din bransch, antingen i Kina eller i Sverige. Den mest kända mässan i Kina är Kantonmässan som äger rum två gånger om året, april och oktober. Genom att deltaga på Kantonmässan skapar du goda förutsättningar för att knyta starka kinesiska kontakter. Stockholmsmässan och Svenska Mässan arrangerar årligen ett stort antal intressanta branschmässor med kinesiska besökare.
  • När du importerar från Kina blir transportkostnaden viktig pga det stora avståndet till Sverige. Därför är det viktigt att du tar reda på vilken förpackning din kinesiska leverantör använder sig av när varan lämnar deras lager. Om förpackningen består av tungt trämaterial kan det finnas anledning att kontakta en Kinaexpert för att eventuellt ta fram ett billigare alternativ för att spara kostnader.
  • Normalt när du har gjort en beställning i Kina vill tillverkaren ofta ha 30-50% av priset i förskott. Kan vara bra att ha med i beräkningarna.
Spela Bingo, Triss, Keno och mycket mer på SvenskaSpel.se!
Kommentarer: 0 » Etiketter: , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>