Amortera eller inte? | Högre Inkomst Nu
Apr 5

Amortera eller inte?

Inlagt i: lånFrågan om amortering lönar sig eller inte är ständigt aktuell. Räntorna har stigit, men är ändå låga ur ett historiskt perspektiv. Det ser många som ett argument för att det är bra läge att amortera just nu, medan man har råd att göra det.

Det stående argumentet mot amortering är att dina pengar trivs bättre någon annanstans än i form av ett utökat eget ägande i din bostad, vars värde ifrågasätts allt mer i takt med att osäkerheten växer kring bostadspriserna.

Här ställer vi  de två argumenten mot varandra genom att ta fram två scenarier. I det första scenariot amorterar du en klumpsumma på ditt bolån. I det andra låter du bli att amortera och sätter in motsvarande summa i ett säkert sparande med viss ränta.

I våra scenarion antar vi för enkelhetens skull att räntorna ligger kvar på samma nivå under överskådlig framtid. Vi bortser av samma skäl här också från inflation. Låt oss nu se hur amorteringen står sig jämfört med ett räntesparande.

 

Scenario 1:

Du har ett lån på 2 miljoner kronor och du har en bolåneränta på 4 procent. Du har 50 000 kronor på banken och du bestämmer dig för att använda hela beloppet till en delamortering på ditt lån. Före amorteringen betalar du 80 000 kronor per år i ränta. Efter att du har amorterat dina 50 000 kronor betalar du 78 000 kronor i ränta per år ( 2 000 000 – 50 000 = 1 950 000 X 4 % = 78 000). Det betyder att du efter din amortering har minskat din räntekostnad med 2 000 kronor per år, cirka 167 kronor i månaden.

Genom din amortering tjänar du alltså 2 000 kronor per år i form av lägre räntekostnad. Målet är förstås att den här investeringen ska betala sig, alltså att du tjänar in pengar på att dina räntekostnader minskar. Men för att nå “break even”, det vill säga att du tjänat tillbaka 50 000 kronor genom minskade räntekostnader, kommer du att få vänta länge.

Det tar vid första anblick 25 år innan du har “fått tillbaka” dina 50 000 kronor, och du alltså står på plus minus noll. Å andra sidan har du förstås ökat ägandet i din egen bostad med 50 000 kronor.

Men så har vi ränteavdraget i deklarationen. Eftersom du minskat din skuld och räntekostnad, har du också minskat ditt ränteavdrag. Skillnaden mellan 80 000 kronor och 78 000 kronor ger med 30 procents avdrag 600 kronor per år.

I själva verket tjänar du alltså bara 1 400 kronor per år på din amortering, 117 kronor i månaden. Det tar då 35 år att få investeringen på 50 000 kronor att betala sig. Samtidigt har du ökat ditt konsumtionsutrymme med 1 400 kronor per år.

 

Scenario 2:

Du har ett lån på 2 miljoner kronor. Istället för att amortera väljer du att sätta in dina 50 000 på ett sparkonto, ett sparande med i stort sett noll risk. Du anser dig kunna binda pengarna på ett år och får 3 procent i ränta. Med ränta-på-ränta-effekt, minus 30 procents skatt, uppgår ditt sparande efter 35 år till 101 000 kronor.

Slutsatsen är att scenario 1 och 2 ger i stort sett identiska resultat vid de räntesatser vi har valt. I scenario 1 har du investerat 50 000 kronor i din bostad, samt konsumerat 50 000 kronor under 35 år. I scenario 2 har du totalt 101 000 kronor på banken efter 35 år.

Trots att “sparräntan” vid amorteringssparandet är 4 procent, och vid kontosparandet bara 3 procent, så har du under de 35 åren tjänat lika mycket på kontosparande som på amortering.

Hittar du en sparform där du lyckas få 5 procent i ränta årligen, uppgår summan på kontot efter 35 år till 161 000 kronor, med ränta-på-ränta-effekt, minus skatt.

Slutsatsen ger en enkel tumregel: För att det ska löna sig att spara i bank eller värdepapper, istället för att amortera, behöver du känna dig säker på att du kan få en avkastning på ditt sparande som har samma procentsats som du har i låneränta. Det räcker till och med med lite lägre sparränta.

Ett starkt argument för att amortera är förstås att man förbättrar sin egen balansräkning genom att minska skuldsättningen och öka det egna kapitalet i boendet, vilket i grunden är någonting sunt. Särskilt med tanke på den osäkra situationen på bostadsmarknaden som råder. Allt annat lika får du ut dina 50 000 kronor när du säljer bostaden.

Men den direkt kännbara – och också mycket viktiga – effekten att räntekostnaderna per månad blir lägre vid en amortering, känns direkt futtig. 117 kronors lägre månadskostnad för boendet är inte mycket efter en amortering på hela 50 000 kronor. Och 35 års återbetalningstid är en lång tid.

Det ena behöver förstås inte utesluta det andra. Ett gott alternativ – för den som har möjlighet – är förstås att amortera och placera en summa motsvarande minskningen av räntekostnaden i ett sparande. Då har du skaffat en buffert om låneräntan skulle stiga.

Spela Bingo, Triss, Keno och mycket mer på SvenskaSpel.se!
Kommentarer: 2 » Etiketter: , ,

2 Responses to “Amortera eller inte?”

  1. Per Svensson skriver:

    Det beror också på om man vill äga sitt boende eller om man tycker det är okej att banken gör det.Pings responses to this post

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>