Hur kan det ta 3 månader för Handelsbanken att flytta min pensionsförsäkring? | Högre Inkomst Nu
Mar 6

Hur kan det ta 3 månader för Handelsbanken att flytta min pensionsförsäkring?
För 18 år sedan startade jag och min kompanjon ett aktiebolag. I samma veva tecknade vi en varsin tjänstepensionsförsäkring hos Handelsbanken. Mest för att alla sa att man var absolut tvungen att ha pensionsförsäkring för att trygga sin ålderdom. Tja?

Hursomhelst. Efter att vi skrivit på papperen var försäkringen aktiv redan nästa dag och det var bara att börja kasta in pengarna. Så långt är allting logiskt och helt OK.

Nu – 18 år senare – har jag tröttnat på Handelsbankens alla avgifter och beslutar därför att flytta mitt pensionssparande till Avanza. Jag fyller i blanketter för flytten och skickar in till Avanza, som i sin tur ska vidareförmedla uppsägningen till Handelsbanken. Två veckor senare har fortfarande inga pengar kommit in på mitt Avanza-konto, så jag skickar ett mejl och undrar vad som hänt. Svaret jag får är följande:

“Flyttuppdraget har skickats till Handelsbanken och vi väntar nu på att kapitalet ska flyttas till oss. Så fort vi får in det så bokar vi in det på ditt tjänstepensionskonto. Observera att en tjänstepensionsflytt vanligtvis tar runt 3 månader.”

3 månader????

Ingen skugga bör falla på Avanza Bank, dom har skött sitt åtagande till punkt och pricka. Däremot kan man ju undra hur det kan komma sig att Handelsbanken behöver 3 månader på sig att flytta över mina pensionspengar, när det bara tar en dag att teckna en ny. Inte nog med att dom skinnat mig med sina avgifter i 18 år. När jag sedan väljer att avsluta samarbetet tar dom 1% av kapitalet i flyttavgift och avslutningsvis förhalar dom hela processen upp till 3 månader.

Tack för det, Handelsbanken! :(

Spela Bingo, Triss, Keno och mycket mer på SvenskaSpel.se!

8 Responses to “Hur kan det ta 3 månader för Handelsbanken att flytta min pensionsförsäkring?”

 1. maria skriver:

  inga bolag har gratis flytt av försäkringar. Banken skickar information till mottagande bank om kostnaderna för flytten. Därefter är det upp till dig att välja om du vill genomföra flytten. Informerade inte Avanza dig om detta?

  • admin skriver:

   Naturligtvis är jag informerad om det. Den kostnaden kommer dock Avanza att stå för, så det kostar mig ingenting i slutändan. Däremot tar Handelsbanken årligen ut en avgift på 0,66 % av hela mitt kapital (förutom de höga förvaltningsavgifterna), som jag nu slipper i och med flytten till Avanza. Så även om jag själv skulle fått stå för hela flyttavgiften hade jag snabbt tjänat igen de pengarna genom att lämna Handelsbanken.

  • Högre Inkomst Nu skriver:

   Dessutom tar Avanza inte ut några avgifter.

   Följande text kan du läs på Avanzas hemsida:
   Vi tar inte ut någon avgift vid flytt av försäkring eller IPS från oss. Vid flytt av pensionsförsäkringar utan återbetalningsskydd samt vid flytt av pensionsförsäkringar med livsvarig utbetalning från oss minskas försäkringskapitalet med den av Avanza Pension tilldelade arvsvinsten. Vid flytt av pensionsförsäkringar med återbetalningsskydd flyttas hela försäkringskapitalet.

  • Annette skriver:

   Hej,
   Det finns försäkringsbolag som inte tar betalt för flytt av försäkring.

 2. Auri Sacra Fames skriver:

  Samma sak när jag flyttade från SEB, räkna med att det kommer lite krångliga papper som du inte får missa att skriva på och skicka in under tiden, själv flyttade jag till Nordnet och hade en kontakt där som hjälpte mig igenom hela proceduren på ett bra sätt. Inte ångrat mig en sekund efter flytt hittills iaf…

 3. Fredrik skriver:

  En bra upplysning till dig admin är att du inte på något sätt har rätt att nytta eller i detta fall missbruka någon annans varumärke vilket inkluderar Handelsbankens logotyp vilken du har deformerat. Förstår att du tycker livet är krångligt men de 3 månaderna är praxis. När jag flyttat mina pengar från LF och SEB tog det 4 månder.

  • admin skriver:

   Ledsen om illustrationen som jag använde väckte anstöt och fick dig och Handelsbanken att känna er kränkta. Nu är den borttagen. Dessutom är det INTE jag som har “deformerat” logotypen. Om du googlar en stund kommer du att hitta den både här och där. Sedan kan du ju fråga dig själv vad anledningen till detta är.
   Tänkte också passa på att dela ut ett pris till dig i kategorin “Årets bortförklaring”.
   Det idiotiska i det faktum att det tar mer än 3 månader att flytta sitt pensionssparande rättfärdigas väl inte av att det tar lika lång tid hos LF och SEB????
   Det tar 1 minut att starta upp ett pensionssparande, men 3 månader att avsluta och flytta.
   Rimligt?Pings responses to this post

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>