Betala av lån eller placera pengarna? | Högre Inkomst Nu
Mar 12

Betala av lån eller placera pengarna?

Inlagt i: lån, pension, spara pengarLönar det sig att amortera?Ja, den frågan är egentligen väldigt enkel att svara på. Om du inte får bättre avkastning på sparpengarna än vad du har i ränta på dina lån – då tjänar du naturligtvis mest på att betala av på lånen. Dessutom är det lånet med högst effektiv ränta (det lån som kostar dig mest per lånad krona) som ska betalas av först. Det är väldigt sällan dina lån har lägre ränta än vad du får i avkastning på pengar du placerat i sparande – annars skulle bankerna inte vara intresserade av att låna ut pengar till dig.

Men det finns undantag. Vet du med dig att du är en hejare på att göra aktieaffärer och kan få rejäl avkastning på dina investeringar får du naturligtvis ta dig en rejäl funderare. Men i de allra flesta fall är det allra bästa för din privatekonomi att betala av lånen så fort som möjligt. Tråkigt, men sant.

Dessutom är det ju så att pengarna som du lägger på att exempelvis amortera ner ditt huslån kommer dig tillgodo skattefritt när du på ålderns höst säljer huset och flyttar till en lägenhet. Pensionspengarna som du sparat ihop ska du däremot – på ett eller annat sätt – skatta för. Vinsten med att amortera är alltid garanterad och minskar din risk och förbättrar därmed högst sannolikt din nattsömn.

Sen ska du tänka på att ta bankernas ”goda råd” med en nypa salt. Dom tjänar naturligtvis mycket mer på att du lägger ditt pensionssparande i deras händer än om du amorterar av dina dyra lån.

Kom dessutom ihåg att:
Bankerna har inga anställda rådgivare – bara säljare!

Spela Bingo, Triss, Keno och mycket mer på SvenskaSpel.se!
Kommentarer: 0 » Etiketter: , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>