Att bara äga aktier från oktober till april | Högre Inkomst Nu
Mar 25

Att bara äga aktier från oktober till april
Spara pengar i hängmattanLäste häromdagen lite statistik som var oerhört intressant. Nämligen att börsen går så pass dåligt under sommarperioden varje år , att det skulle vara en lysande affär att helt enkelt sälja alla aktier och fonder den sista april varje år, för att kliva in och köpa igen den första oktober.

Ett litet räkneexempel:
Den som investerade 100 000 kronor i börsens breda index 1 januari 1996 har idag en en portfölj som är värd 350 318 kronor, exklusive utdelningar. Den som däremot sålde sista handelsdagen i april för att sedan åter gå in i marknaden den sista september – och upprepade detta handelsmönster fram till idag – har nu 16 år senare en portfölj värd 801 398 kronor. Det är en rejäl skillnad – 701 procents uppgång mot 250 procent.

Om vi istället tänker tvärtom och investerar i index den sista april varje år och sedan säljer den sista september skulle värdet idag ligga på 43 713 kronor. Mer än hälften av den ursprungliga investeringen skulle vara borta!

Varför ser det då ut så här?
Ja, en av förklaringarna kan vara att framåt april-maj är utdelningarna avklarade och den första delårsrapporten för året ger en fingervisning om varthän utvecklingen är på väg. Verkligheten gör sig påmind och tar udden av en del överoptimistiska förutsägelser.

Oavsett vad det beror på, kan det onekligen vara värt att hålla ett öga på. Snart är ju sommaren här och om du då lagt över alla dina pengar i sparande med låg risk kan du dessutom lugnt ligga kvar i hängmattan utan att ägna en tanke åt börsen!

Guld kanske kan vara ett alternativ?

Spela Bingo, Triss, Keno och mycket mer på SvenskaSpel.se!
Kommentarer: 0 » Etiketter: , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>