JAK-banken inte så bra som man säger | Högre Inkomst Nu
Feb 23

JAK-banken inte så bra som man säger

Inlagt i: banker, räntorI dessa tider när storbankerna (med all rätt) får utstå en hel del kritik, öppnas naturligtvis marknaden för uppstickare av alla de slag.

En av dessa är den medlemsägda JAK-banken, som funnits sedan 1965, men i tider som dessa blommar upp. Här lovar man guld och gröna skogar och lån utan ränta. Låter det konstigt? Det är konstigt! Och dessutom inte helt sant.

JAK Medlemsbank är en kooperativ bank, dvs en ekonomisk förening som innehar banktillstånd och säger sig visa att det går att driva en bankverksamhet som inte bygger på räntor. Detta är förvisso sant, men det det finns däremot en mängd andra avgifter och måsten.

FÖRST OCH FRÄMST
måste du varje månad spara lika mycket som du betalar av på ditt medlemslån. Kan vara en aning tungt för många av oss. Du får du ingen ränta på ditt sparande och du betalar ingen ränta för de lån du tar. Däremot betalar du en lånekostnad som skall täcka JAK:s administrativa kostnader. Lånekostnaden är 3% på aktuell skuld för lån med säkerhet och 4,5% för lån utan säkerhet.

DESSUTOM
måste du i samband med att du lånar deponera en låneinsats på 6% av lånebeloppet. Låneinsatsen får du tillbaka när lånet är betalt.

DESSUTOM
betalar du 200 kr i en grundinsats till JAK Medlemsbank.

DESSUTOM
betalar du så länge du är medlem en medlemsavgift på 250 kr per år.

DESSUTOM
blir man uppmanad att pensionsspara i JAK-banken med motiveringen:
“Ditt bundna sparande är under tiden pengarna finns hos JAK inte utsatt för någon spekulation. Det du har sparat under åren är det du får ut, varken mer eller mindre. Dina vanliga pensionsfonder är placerade i olika aktier eller andra finansiella produkter och kan därmed minska då börsen går dåligt.”

Goddag yxskaft!
Då vore det kanske bättre att amortera ner lånen istället för att spara pengar utan någon som helst avkastning?

Spela Bingo, Triss, Keno och mycket mer på SvenskaSpel.se!
Kommentarer: 1 » Etiketter: , , , ,

One Response to “JAK-banken inte så bra som man säger”

 1. Hampus Nilsson skriver:

  Hej,
  kul att du har hittat oss men tråkigt att du får intrycket av att vi inte erbjuder våra medlemmar bra villkor.
  Först och främst vill jag säga att vi är en förening som verkar för ekonomisk frigörelse; så ja, amortera gärna först dina lån istället för att ha kvar dom och spara samtidigt.
  Jag kan också berätta att anledningen till låneinsatsen och grundinsatsen är att vi måste ha ett eget kapital för att driva en bankverksamhet. Eftersom alla medlemmar är delägare (och har lika rösträtt) så har vi valt att göra på detta sättet. Vi har alltså inte aktieägare som gått in med något grunkapital (och inte heller några aktieägare som tar ut vinst från verksamheten).

  Vi har alla medlemmar lika rösträtt och möjlighet att påverka hur det ska se ut. Detta kan alltså ändras över tiden om medlemmarna vill ändra det.
  En fördel vi har är dock att låntagaren vet att lånekostnaden är 3% av aktuell skuld under hela lånetiden, finns inga vanliga banker som kan berätta vad hela lånekostnaden kommer bli i förväg.

  Hoppas detta förklarade lite varför vi har det som vi har det!
  Mvh
  Hampus, JAK-medlemPings responses to this post

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>