Du måste vara aktiv i ditt pensionssparande | Högre Inkomst Nu
Feb 2

Du måste vara aktiv i ditt pensionssparande

Inlagt i: fonder, fondsparareI mitt förra inlägg skrev jag om bankernas avgifter och bristfälliga rådgivning när det gäller dina pensionspengar. Den här gången tänkte jag visa hur viktigt det är att du själv intresserar dig för ditt pensionssparande och inte bara betalar in premier till fonder som du inte har en aning om vad dom presterar. Tänkte också illustrera det med ett räkneexempel, baserat på min egen verklighet.

Jag har alltså under 18 års tid betalat in närmare 300.000 kronor i premier till Handelsbankens Tjänstepensionsförsäkring. Dessa slantar placerades från början till stor del i Handelsbankens Japanfond. En fond som gått minus i stort sett varje år. Något jag upptäckte först efter 10 års sparande eftersom jag fram tills dess inte varit det minst intresserad utan bara slantat mina premier.

När jag väl tog tag i problemet och placerade om mina pengar hade jag en rejäl uppförsbacke att kämpa emot. Mina sparade slantar hade sjunkit rejält i värde. Nu – åtta år senare – har jag lyckats ta mig upp och har även en avkastning på ca. 75.000 kronor. Hade jag legat kvar i Japanfonden hade jag antagligen legat minst 100.000 back.

Om jag istället leker med tanken att jag placerat allt från första stund i en småbolagsfond med en årlig avkastning på 10% hade jag idag suttit på ett pensionssparande värt 850.000 kr.  Känns ju lite surt, men jag har många år kvar till pensionen och jag tänker se till att få avkastning på mitt kapital varje år fram till dess.

Det här är något som alla kan göra! Det enda som krävs är en smula sunt förnuft och lite intresse. Sätt dig ner och kolla hur olika fonder har gått de senaste åren, vilka avgifter som tas ut och samla även in information från tidningarnas ekonomisidor m.m. Gör sedan en egen utvärdering och placera pengarna i fonder som du tror på. Går det knackigt kan du ju alltid flytta dina sparpengar. Vill du slippa alla förvaltningsavgifter kan du placera dina pengar i gratisfonden Avanza Zero eller skippa fonderna helt och hållet och spara direkt i aktier. Helst då sådana med hög direktavkastning. Du kommer att upptäcka att det inte är så svårt och sedan när pengarna förhoppningsvis börjar växa så växer även ditt intresse, tro mig!

Spela Bingo, Triss, Keno och mycket mer på SvenskaSpel.se!
Kommentarer: 2 » Etiketter: , ,

2 Responses to “Du måste vara aktiv i ditt pensionssparande”

  1. Och här finns en fondvalsguide för den som vill se grafiskt avgifternas betydelse över tid:

    http://www.pensionsmyndigheten.se/oversikt.html

    mvh /Mattias, pressekr @Pensionsmynd

  2. admin skriver:

    Fondvalsguiden länkade jag också till i ett tidigare inlägg.
    http://www.hogreinkomst.nu/2012/01/gor-en-fondkoll-hos-pensionsmyndigheten.htmlPings responses to this post

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>