Dags att byta bank och börja tjäna pengar | Högre Inkomst Nu
Feb 1

Dags att byta bank och börja tjäna pengar

Inlagt i: avanza, pension, sparandeFör 18 år sedan startade jag tillsammans med en kollega ett aktiebolag.

Sedan dess har vårt företag varje månad betalat in ca. 1400 kr per person på en tjänstepensionsförsäkring hos Handelsbanken. Sammanlagt har vi efter 18 år betalat in ungefär 300.000 kronor. De första 10 åren hade jag varken kunskap eller intresse och därför låg en stor del av mitt sparande placerat i Japanfonder. Råden att placera pengarna i dessa fonder kom från Handelsbankens rådgivare och utvecklingen på dessa fonder är väl inget man pratar högt om.

De senaste åren har jag varit mer aktiv och lyckats förvalta mina sparpengar på ett mera framgångsrikt sätt. Japanfonderna är sedan länge utbytta mot placeringar i svenska småbolag, Indienfonder och en del räntepapper. Nu är det stora problemet istället alla avgifter och det smala fondutbudet Handelsbanken har att erbjuda.

Eftersom jag har mitt privata sparande hos Avanza Bankkollade jag upp med dem om det var möjligt att flytta tjänstepensionsförsäkringen från Handelsbanken till Avanza. Och om det i så fall var förenat med några avgifter.

Det visade sig att Avanza inte tar ut några som helst avgifter medan Handelsbanken vill ha 1% av sparkapitalet i s.k. “flyttavgift”. Som om dom inte redan tjänat tillräckligt…..

Nåväl, det kan ju låta som en onödig utgift kan man tycka, men då ska man veta att Handelsbanken (och även många andra storbanker) varje år tar ut en avgift på 0,65% av hela ditt sparkapital. Dessutom pungslår dom ju oss sparare med skyhöga förvaltningsavgifter. Inte konstigt att ditt och mitt sparande urholkas mer och mer för varje år som passerar.

Så nu har jag flyttat mitt sparande till Avanza och slipper därmed alla onödiga avgifter, förutom de förvaltningsavgifter som alltid tas ut. Nu har jag ett enormt utbud att välja bland och inte bara Handelsbankens egna fonder. Dessutom kan jag ju alltid välja att placera allt i gratisfonden Avanza Zero och då har jag ett sparande helt utan avgifter!

I nästa inlägg tänkte jag med ett räkneexempel visa hur enormt viktigt det är att se över sitt sparande och vara aktiv.

Spela Bingo, Triss, Keno och mycket mer på SvenskaSpel.se!

2 Responses to “Dags att byta bank och börja tjäna pengar”

  1. Stefan skriver:

    Jag är inne på helt samma linje som dig. Swedbank (för min del) är duktiga på små avgifter i allt man gör. Kontanta medel har jag precis flyttat till Volvo finans och aktiesparande flyttas till Avanza.
    Ska även flytta mitt personliga pensionssparande dit, när jag kommer på hur jag ska göra. På sikt lämnar jag Swedbank helt.

    • admin skriver:

      Bara att skicka ett mejl till Avanza och be om hjälp. Det gjorde jag och en halvtimme senare ringde en mycket trevlig människa upp mig och fixade allt. Nästa dag kom ett brev med blanketter där han hade kryssat för precis vad jag behövde fylla i. Sedan var saken klar och mitt pensionssparande var igång. Tjänstepensionsförsäkringen som jag hade hos Handelsbanken behövde jag inte säga upp själv. Även detta + själva flytten ordnade Avanza. Strålande!Pings responses to this post

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>