Så påverkas du av Greklands pajaskonster | Högre Inkomst Nu
Nov 3

Så påverkas du av Greklands pajaskonster

Inlagt i: ekonomi 

Så påverkas

 

… bolånen?

När oron ökar minskar förtroendet mellan banker, som bland annat lånar upp pengar till bolån av varandra. Just nu är rädslan stor för att europeiska banker ska gå i konkurs.

Samtidigt ställs högre krav på bankerna inom EU att ha större andel eget kapital för att klara sig i en accelererande bankkris, vilket kostar pengar. En stor del av de ökade kostnaderna kommer att hamna på dem som har bolån i form av högre bolåneräntor.

 

… dina sparpengar?

Fortsatt finansiell oro med fortsatt fallande börser minskar värdet på pengar placerade i aktiefonder.

Förändringar av marknadsräntorna brukar sällan ge någon större effekt på spararnas bankkonton, eftersom bankerna tjänar på margi­nalen mellan in- och utlåning.

 

… samhällsekonomin?

I takt med den ökande oron i Europa kommer troligtvis konsumtionen att fortsätta falla och tillväxten att bromsa in ytterligare. Riksbanken och andra centralbanker kan sänka styrräntorna för att stimulera ekonomin, men 2012 kommer ändå att bli ett betydligt svagare år än 2011.

 

… företagen?

Om eurokrisen sprider sig till and­ra skuldtyngda länder som Italien, Spanien och Portugal blir nedgången i euroområdets ekonomi ännu större. Minskad efterfrågan från bland annat den viktiga tyska marknaden skulle slå hårt mot svensk exportindustri.

Många europeiska banker har stor utlåning till krisländerna och kommer att tvingas bli mera re­striktiva i sin utlåning till företagen.

 

…  jobben?

Förändringar i marknadsräntorna kan göra det dyrare att låna pengar för företagen och de avvaktar med att investera och anställa fler.

I spåren av beskeden om den grekiska folkomröstningen försvagades den svenska kronan tillsammans med euron mot bland annat dollarn. Det sänker priserna på svenska exportvaror och gör dem mera konkurrenskraftiga.

Vår exportindustri får då en ökad efterfrågan från till exempel Asien och kan därmed anställa fler.

Källa: dn.se

Spela Bingo, Triss, Keno och mycket mer på SvenskaSpel.se!
Kommentarer: 0 » Etiketter: , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>