Nu blir det enklare att välja fonder | Högre Inkomst Nu
Nov 9

Nu blir det enklare att välja fonder

Inlagt i: fonder, fondsparareFondvalsguiden hjälper dig välja rättDet är det gamla hjälpverktyget Lotsen som skrotats som nu ersätts av Fondvalsguiden. Tidigare i år kom det första steget med informationsverktyg för att spararna bland annat skulle kunna bedöma hur avkastningen påverkas av den risknivå som valts, skriver dn.se.

I nästa vecka kommer den andra etappen då ett verktyg för att välja ut och byta fonder läggs ut på myndighetens hemsida.

– Vi hoppas att det ska användas av de som är lite intresserade men inte vet så mycket och vill ha hjälp, säger Yassin Elgadmioui processsamordnare på Pensionsmyndigheten.

 

Däremot räknar inte myndigheten med att de som är helt ointresserade och har sitt kapital i det statliga förvalsalternativet kommer att bli aktivare. Inte heller de mest intresserade är målgruppen. De klarar sig på egen hand, enligt undersökningar.

Det är risknivån och avgifterna som blir första urvalskriteriet som möter spararna. Därmed hamnar historisk avkastning i bakgrunden, något som branschorganisation Fondbolagens förening ansett att det borde lyftas fram mer.

– Men vi menar att avgiften är en av de viktigaste punkterna att titta på. Den vet man vad den är medan den framtida avkastningen är okänd, säger Yassin Elgadmioui.

Det är också aktier som är huvudvalet för den som ska använda verktyget.

– Vi anser att det här är ett långsiktigt sparande och därmed är aktieplaceringar att föredra, säger Yassin Elgadmioui.

 

Först kan spararen välja mellan global aktierisk eller annan risknivå. Sedan går risknivån att justera genom att välja olika marknader och kategorier. Spararen kan jämföra sin risknivå med den genomsnittlige spararens nivå.

I nästa steg gäller det att välja fonder och då är det de billigaste fonderna som kommer upp först. Även här kan spararen jämföra avgifts­nivån med genomsnittet i systemet.

– Om man har högre avgifter bör man fundera på om man får något mervärde för det, menar Yassin Elgadmioui.

Det går också att sortera på de som presterat bäst avkastning men det måste göras aktivt av spararen själv.

De första stegen görs utan att behöva vara inloggad. Men när det är dags för själva bytet krävs det inloggning med hjälp av personlig kod eller e-legitimation. Den som inte har kvar sin inloggning kan beställa den från Pensionsmyndigheten.

Spela Bingo, Triss, Keno och mycket mer på SvenskaSpel.se!
Kommentarer: 0 » Etiketter: , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>