Enkelt att byta till billigare fonder | Högre Inkomst Nu
Nov 23

Enkelt att byta till billigare fonder

Inlagt i: fonder, fondspararePengar att tjäna på fondbytenDet är för krångligt att byta.
Det är den vanligaste ­förklaringen till varför sparare inte väljer fonder med lägre avgifter, enligt en Sifoundersökning.

– Staten borde satsa på folkbildning om avgifter och fondbyten, ­säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank.

Svenskarna har cirka 10 procent av sparandet i aktiefonder med lägre avgifter än 1 procent. En orsak till att inte fler satsar på billiga indexfonder kan vara att spararna anser det för krångligt att byta. Det skälet angav 32 procent av de tillfrågade i en Sifo-undersökning beställd av Avanza Bank.

– Att byta fonder är inte svårare än att handla på Konsum. Majoriteten av spararna har bara inte försökt, menar Claes Hemberg.

Andra skäl som angavs var att det inte var värt mödan, som 19 procent svarade, och att fonder med låga avgifter har sämre avkastning vilket 9 procent angav. Den som sparat länge och haft en bra avkastning genom åren måste skatta för kapitalvinsten som uppstår.

Totalt 16 procent svarade att fonder med låga avgifter är svåra att hitta. Ett skäl till detta kan vara att bankerna är mer intresserade av att sälja fonder med högre avgifter som ger bättre lönsamhet än billigare varianter.

För den som är intresserad finns det dock fonder tillgängliga. I en genomgång som DN Ekonomi publicerade nyligen hittade vi 80 indexfonder tillgängliga för svenska sparare fördelade på nio olika marknader. De kan nås via banker och olika fondtorg.

Flesta alternativ fanns på den svenska marknaden med 17 varianter.

Claes Hemberg menar att sparandet i indexfonder borde vara större och jämför med Schweiz där nästan hälften av fondsparande i aktier ligger i indexfonder. I Sverige ligger siffran för aktiefonder strax under 10 procent. Claes Hemberg tror att det nya investerarsparkontot, ISK, som ska införas nästa år kan öka intresset. Där kan spararna flytta kapital utan att behöva skatta för eventuella kapitalvinster. I stället dras en schablonskatt på tillgångarna.

– Men de stora pengarna finns redan i alltför dyra kassakistor. Staten borde genomföra en omfattande folkbildning om lågprisfonder och fondbyten. Det skulle hela samhället tjäna på, menar Claes Hemberg.

Avanzas undersökning bygger på intervjuer som gjordes i slutet på oktober med 1.086 personer.

Spela Bingo, Triss, Keno och mycket mer på SvenskaSpel.se!
Kommentarer: 0 » Etiketter: , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>