Byt bank och tjäna pengar | Högre Inkomst Nu
Nov 11

Byt bank och tjäna pengar

Inlagt i: bankerDet bästa sättet att pressa bankerna på lägre boränta eller högre sparränta är att vara otrogen.
Så här enkelt byter du bank.

“Byt bank”, uppmanade Anders Borg Nordeas kunder när det avslöjats att banken köper och renoverar en lägenhet för totalt 26 miljoner kronor till dess vd.

“Jag tycker man som kund ska ställa krav på sin bank och är man inte nöjd med bankens agerande bör man byta bank”, sa finansministern i samband med avslöjandet.

Att “rösta med fötterna”, det vill säga att byta bank, är det mest effektiva sättet att visa sitt missnöje med höga bolåneräntor och låga sparräntor. Svenskarna har hundratals miljarder kronor på konton med en ränta nära noll. Bankerna har varit snabba med att höja bolåneräntorna, men sparräntorna är de inte lika kvicka med.

Det bästa du kan göra är att använda konsumentmakt. Du är nämligen helt fri att byta bank exakt när du vill (förutom när det gäller bolån). Bara för att du valt en bank någon gång så betyder det inte att du alltid måste vara den banken trogen. Erbjuder en annan bank en mer attraktiv bolåneränta eller sparränta så ska du inte tveka att byta.

Dessutom gör du samtliga sparare en tjänst – först när bankerna får upp ögonen för att spararna inte drar sig för att lämna banken så pressas de till att erbjuda bättre och billigare tjänster.

Att byta bank anses inte sällan - oftast av dem som ännu aldrig har bytt bank – vara krångligt och ta lång tid. Men har du en egen checklista att bocka av så blir inte bytet så krångligt. Om bankerna får alla uppgifter de behöver från dig så ska inte bytet ta mer än tre dagar.

 

Så hur gör man?

Öppna nya konton. Öppna de konton du vill ha i den nya banken. Oftast går detta att göra via internet.

Beställ tjänster. Beställ de kort och tjänster du behöver från din nya bank.

Avsluta överföringar. Kontrollera vilka automatiska överföringar och autogiron som är kopplade till dina konton. Din nya bank bör kunna hjälpa till med att koppla dessa till ditt nya konto, utan extra kostnad. Men detta är en vanligt punkt där det kan bli problem vid ett bankbyte. Du kan också se till att själv avsluta allt och sedan själv lägga till överföringarna från ditt nya konto.

Meddela bytet. Meddela ditt nya lönekonto till din arbetsplats. Glöm inte heller att meddela familj och vänner om de av olika anledningar regelbundet gör överföringar till något av dina konton.

För över dina pengar. Tänk på att du måste ha tillräckligt med pengar på rätt konto när dina räkningar och autogiron ska betalas. Bankbytet bör därför ske inom en månad.

Kontakta din gamla bank. När allt är på plats ordentligt  hos din nya bank, du har fått eventuell internetdosa hemskickad och så vidare, så är det dags att kontakta den gamla banken och avsluta alla dina konton. Ha kortnummer och kontonummer redo, vare sig du ringer eller går direkt till ett bankkontor. Tänk på att om ni är flera personer kopplade till kontot måste du ha medgivanden/fullmakt från alla. Kontrollera att du inte har gjort kortköp som ännu inte dragits från kontot.

Bolånet. Har du rörlig ränta så är det inga problem att avsluta lånen i den gamla banken och föra över dem till den nya. Har du däremot bundit ditt lån så får du betala en så kallad ränteskillnadsersättning, som utgör det som din gamla bank förlorar på att du löser lånen i förtid.  För att undvika obehagliga överraskningar bör du ha den ungefärliga storleken på detta belopp klart för dig innan det är dags att betala. Om du har ett bundet lån, ta reda på när förfallodagen infaller. Om det är relativt kort tid kvar kan du vänta lite och cirka en månda före förfallodagen be din nya bank att lägga upp ett nytt lån och lösa det gamla i den andra banken.

Sparkonto. Oftast vill den nya banken att du flyttar över hela ditt sparande dit för att erbjuda dig den bästa räntan. Ett tips är att, om du har möjlighet, under den första tiden ha ditt sparande i den nya banken för att sedan, efter en viss tid, flytta tillbaka ditt sparande dit du normalt har det.

Källa: placera.nu

Spela Bingo, Triss, Keno och mycket mer på SvenskaSpel.se!

One Response to “Byt bank och tjäna pengar”

  1. elina skriver:

    Det var handfasta råd som flera borde läsa. Många undviker byta bank för det verkar så besvärligt. Jag ska inte byta, är nöjd, men om jag får skäl till det så vet jag nu hur det sker enklast.Pings responses to this post

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>