Spara pengar - amortera mera! | Högre Inkomst Nu
Okt 24

Spara pengar – amortera mera!

Inlagt i: lån, låneräntaNu är det läge att spara pengar genom att amortera hårt på bostadslånen.
Ta chansen. Om något år kan det vara för sent.

Regeringen slår sig för bröstet över de stabila statsfinanserna i Sverige och den låga statsskulden. Men ett hot återstår: Den omfattande skuldsättningen bland hushållen. Den är i genomsnitt över 170 procent av hushållens disponibla inkomster och därmed mycket högre än hushållens skulder i den sviktande amerikanska ekonomin.

Räntekostnaderna är fortfarande hanterbara. De utgör bara c:a 5 procent av hushållens disponibla inkomster, trots den höga skuldsättningen, men det beror på det utomordentligt förmånliga ränteläget.

I vintras, för knappt ett år sedan, tycktes världen vara på väg mot högkonjunktur. Riksbanken började höja räntorna och hushållen kunde se fram emot betydligt högre bostadsräntor, snabbt för dem med rörliga lån, efter hand för de med bundna. Det skulle ha drivit många hushåll in i svårigheter.

Hushållens upplåning har nu bromsats, men är fortfarande snabbare än inkomsttillväxten. Under något år har hushållen nu chansen att begagna respiten med låga räntor till att amortera ner skuldbördan. Då kan vi komma ur skulderna utan en krasch. Fortsätter upplåningen på grund av billiga lån hamnar även vårt land förr eller senare i en skuldkris. För den långsiktiga stabiliteten är det viktigt att hushållen tar chansen, om ränteläget blir fortsatt lågt, och börjar amortera av sina lån.

Även om räntebördan i genomsnitt är cirka fem procent av de disponibla inkomsterna är bilden en annan för de nytillkomna bostadsköparna. För nytillkomna på bostadsmarknaden är skuldsättningen inte 170 procent av de disponibla inkomsterna utan 375 procent. Dessa hushåll har en räntebörda som vid en bostadsränta på 5,5 procent skulle ta i anspråk 15 procent av de disponibla inkomsterna, vilket inte lämnar mycket utrymme för amorteringar.

En ränta på bostadslånen på 8 procent skulle ta i anspråk över 20 procent av de disponibla inkomsterna. Då finns än mindre utrymme för amorteringar. Hushåll bör ta chansen att amortera hårt, när räntan är låg, skriver placera.nu

Spela Bingo, Triss, Keno och mycket mer på SvenskaSpel.se!
Kommentarer: 0 » Etiketter: , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>