Planera din pension och bli en vinnare | Högre Inkomst Nu
Okt 31

Planera din pension och bli en vinnare

Inlagt i: pensionplanera pensionen

Börja ta ut den allmänna pensionen redan från 61 års ålder – samtidigt som du fortsätter att jobba. Använd pengarna för att bli skuldfri. Det är ­ekonomi- och skatteexperten Björn Lundéns bästa tips. Men det lönar sig inte för alla.

Det är under sommarmånaderna som flest svenskar tar steget att gå i pension. Det är en hel del att tänka på – och bäst är att planera långt i förväg, tycker Björn Lundén, som skrivit åtskilliga böcker om ekonomi, skatter och juridik.

Hans råd är att skilja på pensionsuttag och pensionering – och att ta ut så mycket pension så tidigt som möjligt. Det är ett missförstånd att den allmänna pensionen blir lägre om man tar ut den tidigt. Månadsbeloppen blir lägre när man väl slutar jobba, men totalt sett blir det lika mycket pengar – om man lever ett normallångt liv.

– För många är det en fördel att ta ut pensionen redan vid 61 års ålder, samtidigt som man fortsätter att jobba, säger Björn Lundén.

Det är dock viktigt att hålla koll på skattegränserna, för att inte betala mer skatt än nödvändigt på pensionsinkomsten, vilken läggs på lönen. När gränsen är nådd för att betala statlig skatt är det läge att göra uppehåll i pensionsuttaget.

– Det gäller att göra en ekonomisk kalkyl. Om man är slarvig av sig och inte kan hantera pengar ska man vänta med pensionsuttaget tills man fyller 65, säger Lundén.

Att fortsätta arbeta efter 65, samtidigt som man tar ut pension är lönsamt ur skattesynpunkt, eftersom man då får ett förstärkt jobbskatteavdrag.

– De första 100.000 kronorna i lön betalar man bara omkring 10 procent i skatt på då, de följande 200.000 blir det 25 procent i skatt på, säger Björn Lundén.

Han tycker att det är bättre att ha mer pengar som ung pensionär – ju äldre man blir, desto mindre glädje har man av pengarna.

– En tusenlapp i dag är roligare än tusen i morgon. Och ännu roligare var den i går, säger han.

Källa: DN Ekonomi

Spela Bingo, Triss, Keno och mycket mer på SvenskaSpel.se!
Kommentarer: 1 » Etiketter: , ,

One Response to “Planera din pension och bli en vinnare”

  1. FUji skriver:

    Pension?

    Jag är inte änns 30 och sparar ingenting. Jobbar inte förvisso men när jag gör det kommer det heller inte bli något sparnade.

    Pensionsystemet är konstruerat på samma sätt som ett “Ponzi-scheme” – dvs att det inte kommer finnas någon pension när det blir dags för mig…Pings responses to this post

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>