Fettskatt - en dålig ursäkt för att snabbt ge staten mera inkomster | Högre Inkomst Nu
Okt 3

Fettskatt – en dålig ursäkt för att snabbt ge staten mera inkomster

Inlagt i: skatterFett ger staten högre inkomsterNärhelst staten behöver höja sin inkomst är en ny skatt naturligtvis det snabbaste sättet att få in stålarna till statskassan.

Debatten rasar nu i Sverige efter danskarnas beslut att inför en så kallad fettskatt. Att försöka få befolkningen att begränsa intaget av transfetter är naturligtvis en god tanke. Det är tyvärr inte så enkelt i verkligheten och i det här fallet känns det mera som ett desperat försök att ge den danska staten en extra inkomst.

En hel del forskning har lyft fram hälsoriskerna med socker och andra snabba kolhydrater. Studier som jämfört effekten av olika bantningsdieter har visat på en något större effekt då intaget av kolhydrater begränsas. Vi har fått nya insikter om hur kroppen lagrar in fett men också om att sockersuget starkt bidrar till att de flesta äter alldeles för mycket och för dålig mat.

Till skillnad från socker är fett, även mättat fett, något som kroppen behöver. Socker behöver vi däremot inte alls av hälsoskäl.

Jag är i princip emot straffskatter och förbud, men tycker ändå att man skulle kunna beskatta en del lyxvaror hårdare och samtidigt subventionera andra. Sprit, tobak, godis och meningslös snabbmat kan i min värld få kosta i stort sett hur mycket som helst. De extrapengar man skulle få in i statskassan på detta sätt skulle kunna användas för att subventionera frukt och grönsaker.

De hälsovinster som skulle uppnås vid ett sådant scenario skulle snabbt visa sig i Moder Sveas plånbok. Frågan är vilken väg vi ska ta för att nå målet.

Spela Bingo, Triss, Keno och mycket mer på SvenskaSpel.se!
Kommentarer: 0 » Etiketter: , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>