Var tredje ung är utan tjänstepension | Högre Inkomst Nu
Sep 15

Var tredje ung är utan tjänstepension

Inlagt i: pensionUtan pengarVar tredje person i åldern 21-35 saknar tjänstepension, enligt en Demoskopundersökning gjord av pensionsbolaget AMF.

“Många unga jobbar i projekt, har vikariat eller timanställningar, vilket oftast inte ger någon tjänste-
pension”, säger Carina Blomberg som trygghetsekonom på pensionsbolaget.

Generellt är det mindre vanligt att man inom små bolag erbjuder den anställde tjänstepension, då de till skillnad från storbolag inte alltid är anslutna till ett kollektivavtal. Enligt en undersökning från Länsförsäkringar har drygt vart femte företag med färre än 50 anställda inte ordnat med avtalspensioner.

“Mycket hänger på företagets storlek. Men man kan också se att det i vissa specifika branscher, så som konsult-, it- eller reklambranschen, är snålt med avtalspensioner. Jag har inget bra svar på varför det är så, men jag tror det handlar om någon slags tradition”, säger Carina Blomberg.

Det innebär att unga människor som idag jobbar som högavlönade konsulter kommer få en betydligt sämre ekonomi som pensionärer, om de inte pensionssparar privat.

Emelie är 29 år och jobbar som managementkonsult. Hon vill vara anonym för inte stöta sig med sin arbetsgivare. Hon bekräftar att konsultbranschen verkar vara en tjänstepensionsfattig sektor.

“Varken jag eller vänner till mig som arbetar som konsulter får tjänstepension. Jag har istället fått rådet att börja pensionsspara själv”, säger Emelie.

Men inte bara konsulter eller projektanställda har svårt att få arbetsgivaren att betala in pengar till pensionen. Placera.nu har även pratat med Susanna, 26 år, som har fast anställning som sälj- och marknadsassistent på ett stort spanskt bolag, med kontor i Stockholm. Hon och hennes kollegor har i flera år försökt förmå ledningen i Spanien att ge dem tjänstepension, men det har hela tiden blivit nej.

“Det är fruktansvärt dåligt och känns inte alls bra. Tiderna kanske är sämre när vi går i pension, man kommer behöva ha tjänstepensionen”, säger Susanna.

Företag som inte är anslutna till kollektivavtal kan erbjuda en individuell pensionslösning som motsvarar kollektivavtalens pensionslösningar, vilket många gör. Dock långt ifrån alla.

Som ung kan det också kännas svårt att ställa krav på sin arbetsgivare. Ju tuffare arbetsmarknad, desto mer kan arbetsgivare komma undan med att de struntar att betala in pensionspengar. Det vittnar Maria om. Hon är 27 år och arbetar som hälsorådgivare.

“I min bransch är det svårt att få en fast heltidstjänst, och man är verkligen inte oersättlig. När jag tog upp frågan om tjänstepension i min senaste löneförhandling fick jag till svar att tjänstepension är för dyrt. Så nu tar jag en del av min lön till ett privat sparande”, säger Maria, som även hon vill vara anonym.

Carina Blomberg på AMF tycker att det är viktigt att man vågar ta upp frågan om tjänstepension med sin arbetsgivare.

“Arbetsgivaren tycker inte att det är något konstigt att du tar upp ämnet. Och tycker de det så är det ju ingen bra arbetsgivare”, säger Carina Blomberg.

Hon tycker att den som idag inte har tjänstepension ska se efter om det går att förhandla sig till det. Annars bör du kunna kräva ersättning i form av högre lön, så du kan sätta av en del motsvarande tjänstepensionens storlek till ett privat pensionssparande. För den som inte får någon tjänstepension eller någon som helst ersättning har Carina Blomberg ett nog så tydligt råd att ge:

“Byt jobb”.

Källa: placera.nu

 

Spela Bingo, Triss, Keno och mycket mer på SvenskaSpel.se!
Kommentarer: 0 » Etiketter: , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>