Ska man amortera eller pensionsspara? | Högre Inkomst Nu
Sep 14

Ska man amortera eller pensionsspara?

Inlagt i: lån, låneränta, pensionTänk över din ekonomiska situationPlacera pengar i sparande eller betala av på lånet?
Den eviga frågan om man har lån och plötsligt skulle få en slant över.

Egentligen är det väldigt enkelt att svara på frågan. Om du inte får bättre avkastning sparpengarna än vad du har i ränta på dina lån – då tjänar du naturligtvis mest på att betala av på lånen. Dessutom är det lånet med högst effektiv ränta (det lån som kostar dig mest per lånad krona) som ska betalas av först. Det är väldigt sällan dina lån har lägre ränta än vad du får i avkastning på pengar du placerat i sparande - annars skulle bankerna inte vara intresserade av att låna ut pengar till dig.

Dock finns det undantag. Vet du med dig att du är en hejare på att göra aktieaffärer och kan få rejäl avkastning på dina investeringar får du naturligtvis ta dig en rejäl funderare. Men i de allra flesta fall är det allra bästa för din privatekonomi att betala av lånen så fort som möjligt. Tråkigt, men sant.

Dessutom är det ju så att pengarna som du lägger på att exempelvis amortera ner ditt huslån kommer dig tillgodo skattefritt när du på ålderns höst säljer huset och flyttar till en lägenhet. Pensionspengarna som du sparat ihop ska du däremot – på ett eller annat sätt – skatta för. Vinsten med att amortera är alltid garanterad och minskar din risk och förbättrar därmed högst sannolikt din nattsömn.

Sen ska du tänka på att ta bankernas “goda råd” med en nypa salt. Dom tjänar naturligtvis mycket mer på att du lägger ditt pensionssparande i deras händer än om du amorterar av dina dyra lån.

Spela Bingo, Triss, Keno och mycket mer på SvenskaSpel.se!

2 Responses to “Ska man amortera eller pensionsspara?”

  1. JobbochFirma skriver:

    För mig är det inte så enkelt som att säga att jag ska amortera om jag får inte får bättre avkastning på t.ex. börsen. Jag kanske inte vet vad jag får för avkastning. För min del utrycker jag det som att jag är beredd att ta chansen att få bättre avkastning än vad räntan kostar mig. Det är ju bättre än att köpa en lott i alla fall.

    Angående skattefritt uttag så ska man ju bara betala in högskattade pengar (över brytpunkten), avdragsgillt upp till 12 000, för att få någon positiv skatteeffekt. Mer det är bara om man inte litar på sig själv och därför vill låsa in kakburken och slänga nyckeln.

  2. admin skriver:

    Naturligtvis har du en poäng där.

    Vad jag menade var att det alltid är lönsamt att amortera ner lån för att slippa onödiga räntekostnader.Pings responses to this post

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>