Dubbla avgifter för passiva PPM-sparare | Högre Inkomst Nu
Sep 22

Dubbla avgifter för passiva PPM-sparare

Inlagt i: pensionDubbla avgifter för PPM-sparareNär de så kallade massfondbytena stoppas i ppm flyttar rådgivarna sina kunder till egna fond-i-fonder. Men precis samma fonder går att välja direkt i premiepensionssystemet – utan fast avgift till rådgivaren. Ouppmärksamma sparare riskerar att betala dubbla avgifter.

Massfondbyten i premiepensionssystemet, alltså rådgivningsfirmor som byter fonder i ppm åt en stor mängd sparare samtidigt, har förbjudits därför att de gett upphov till orättvisa kostnader för spararna.

När regeringen fattade beslutet sattes ett rejält krokben för landets så kallade ppm-rådgivare. Deras affärsidé har varit att med kunders pin-koder sköta fondbyten i premiepensionssystemet åt dem som inte själva vill välja fonder. För detta har kunderna betalat en avgift på 500-700 kronor per år.

Den 1 december i år förbjuds alltså massfondbyten, vilket innebär att ppm-rådgivarna måste hitta andra vägar att ta betalt från kunderna.

En lösning som flertalet ppm-rådgivare ser ut att välja är att flytta kundernas kapital till sina egna fond-i-fonder, alltså fonder som investerar i andra fonder. Detta görs sedan valbara på Pensionsmyndighetens fondtorg.

Några bolag har redan börjat flytta över kunder till sin fond-i-fond-förvaltning. Men den fasta avgiften på 600 kronor, som kunderna ursprungligen betalade för hjälp med fondbyten, har inte tagits bort. Istället har man behållit den och lagt den ovanpå den vanliga fondavgiften.

Läs mer här

Spela Bingo, Triss, Keno och mycket mer på SvenskaSpel.se!
Kommentarer: 0 » Etiketter: , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>