Billigare boende nu än för 30 år sedan? | Högre Inkomst Nu
Jul 4

Billigare boende nu än för 30 år sedan?

Inlagt i: bostadspriserVarje dag matas vi med tidningsrubriker om bostadspriser och dyr el. Trots detta slukar boendet inte en större andel av lönen nu än vad det gjort under de senaste 30 åren. Tvärtom. I dag går 27 procent av hushållens disponibla inkomster till boendet. Historiskt sett har det i snitt handlat om cirka 30 procent.

  • 1992 tjänade svensken i genomsnitt 14 700 kronor i månaden. 2000 hade snittlönen höjts till 20.300 kronor och ytterligare fem år senare låg den på 24.300 kronor i månaden. 2009 var den genomsnittliga månadslönen 27.900 kronor.
  • Ett småhus i Sverige kostade i genomsnitt två miljoner kronor att köpa 2010. Det var en ökning med 155 procent jämfört med 1990. Jämfört med år 2000 var uppgången 98 procent och sett till 2005 hade den svenska medelvillan blivit 37 procent dyrare 2010.
  • I början av januari 1990 låg Riksbankens styrränta på 12,0 procent. Drygt tio år senare hade räntan fallit till 3,75 procent för att i juni 2005 nå 1,5 procent. Förra sommaren var styrräntan 0,5 procent.

Källa: SCB och Riksbanken

Spela Bingo, Triss, Keno och mycket mer på SvenskaSpel.se!
Kommentarer: 1 » Etiketter: , ,

One Response to “Billigare boende nu än för 30 år sedan?”

  1. Sälja bostad skriver:

    Halloj på er alla, intressant och se utvecklingen. Jag tycker hela bostadsmarknaden varit en stor djungel, med argument som att det är alltid bra att sälja din bosta vs det är alltid perfekt att köpa bostad etc. Tricket som jag själv fått erfara att gör du en bra bostadsaffär, känner du inte av konsekvenserna av höga räntor på samma sätt.Jag har gjort två bostadsaffärer inom 3 år, den första var med svensk fast, där jag tyvärr gjorde en backaffär av olika anledningar.Därför blev ju den höjda månadskostnaden för jävlig rent ut sagt. Men nu i början av juli, sålde jag med Notar. Och gjorde en mycket bättre affär än väntat. Vilekt gör att fast jag gått upp i kostnad per månad, könner jag mig hur nöjd som helst eftersom jag gjorde en såpass bra vinst på min försäljning. Så med andra ord, va noga med när ni väljer mäklare, men kan varmt rekommendera notar särskilt nu i högsommaren. Eftersom jag själv va sjukt skeptisk men det blev succe i efterhand.
    Önska er alla en skön sommar och håll upp det goda skrivandet, då jag tycker det är intressant att följa hur bostadsmarknaden utvecklats långt innan jag själv blev intresserad.
    /David TingmarkPings responses to this post

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>